Tips voor een gezond oestrogeenpeil

Het vrouwelijk hormoon oestrogeen is niet alleen een sexhormoon, maar zorgt ook voor een mooie gezonde huid, emotioneel evenwicht en sterke botten. Het is daarom belangrijk je oestrogeenpeil op peil te houden, zeker na de overgang.


Oestrogeen
Oestrogenen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, bij de zwangerschap en de menstruele cyclus. Dit hormoon is echter ook voor veel meer andere lichamelijke processen belangrijk. Oestrogeen is onder andere verantwoordelijk voor:

•een gezonde huid
•sterke botten
•een goede cholesterolspiegel
•een vochtige vagina
•een normale bloeddruk
•elastische slagaderwanden
•goede hersenfuncties
•een emotioneel evenwicht

Balans
Je hebt oestrogeen dus nodig om bijna alle lichaamsweefsels op peil te houden. Dit is ook de reden waarom bij veel vrouwen na de overgang plotseling huidveroudering optreedt, omdat ze steeds minder oestrogeen aanmaken. Tevens zorgen oestrogenen voor een evenwicht in de hormoonbalans. Oestrogeen wordt daarom ook wel gezien als de vrouwelijke tegenhanger van testosteron. Na je 35ste begint je oestrogeenpeil al te dalen. Een tekort maar ook een teveel van oestrogeen kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is echter niet altijd de hoeveelheid oestrogeen die het probleem veroorzaakt. Ook de schommelingen in het oestrogeenpeil zelf kunnen problemen veroorzaken. Dit is voor een deel genetisch bepaald, maar ook je leefstijl is bepalend voor de balans in je oestrogeenpeil.

Let op je vetpercentage
Voor een gezond oestrogeenpeil moet je ook je vetpercentage in de gaten houden. Oestrogenen spelen namelijk een rol in de aanmaak van vet. Als oestrogenen in te grote hoeveelheden door de eierstokken worden afgescheiden of als ze niet in evenwicht worden gehouden door progesteron, kan dit tot gewichtstoename leiden. Het vet zelf produceert ook weer oestrogeen, waardoor de vetophoping nóg sneller gaat, waardoor er nóg meer oestrogeen wordt aangemaakt. Een te laag vetpercentage kan weer een tekort aan oestrogeen veroorzaken. Dit kan onder andere leiden tot het uitblijven van de menstruatie, haaruitval of botontkalking.

Vezels, groenten en fruit
Een goede voeding is een belangrijke voorwaarde om gezond te blijven, maar sommige stoffen uit voeding kun je als vrouw extra goed gebruiken, zoals plantaardige oestrogenen (fyto-oestrogenen). Dit komt voor in een groot aantal groenten, vruchten en granen, maar ook in sojamelk. Plantaardig oestrogeen heeft een veel zwakkere werking dan menselijk oestrogeen, maar heeft toch genoeg gunstige eigenschappen. Zo blokkeert het de oestrogeenreceptoren, waardoor ze menopauzeklachten verlichten. Ook remmen ze de productie van enzymen die betrokken zijn bij de groei van kankercellen.

Stress
Stress heeft ook veel invloed op je oestrogeenpeil. Bij langdurige stress wordt progesteron namelijk gebruikt om cortisol te maken. Progesteron is een belangrijk hormoon, omdat het de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam in evenwicht houdt. Door stress kan de verhouding tussen oestrogeen en progesteron uit balans raken. De productie van progesteron vindt voornamelijk plaats in de eierstokken, in het bijzonder na de ovulatie. Progesteron wordt ook in kleinere hoeveelheden geproduceerd in de bijnier. Vanaf 35-jarige leeftijd kan de productie van progesteron achteruit gaan. Vanaf 40 jaar gaat de productie sneller achteruit. In de pré-menopauze hebben veel vrouwen een tekort aan progesteron (oestrogeen dominantie). Het vermijden van stress kan in ieder geval helpen om het proces in balans te houden.

Beweeg
Overgangsklachten en botontkalking (osteoporose) hangen sterk samen met je oestrogeenpeil. Het is daarom zaak om met name na je 35ste aan een evenwichtig oestrogeenpeil te werken. Diverse onderzoeken wijzen uit dat vrouwen die voldoende bewegen, minder last hebben van de overgang en osteoporose. Daarnaast werkt sport stressverminderend en houdt het je gewicht binnen de perken.

Roken
Vrouwen die roken komen 1 à 2 jaar eerder in de overgang. Een duidelijk teken dat roken een ongunstige werking heeft op je oestrogeenpeil. Naast roken zijn er ook andere producten die je beter niet te veel kunt consumeren:

-koffie, thee, frisdranken en alcohol
-suiker en producten van wit meel
-producten die veel eiwitten bevatten
-conserveringsmiddelen.
-gebakken en verborgen vetten (snacks, gebak), frituren, barbecue, te weinig juiste vetten, te weinig goede vette vis.

Samenvattend zijn er 8 belangrijke hormoonregels
H = heilzame voeding (groenten en fruit)
O = 0ntstressen
R = Ritme en regelmaat (op tijd opstaan en naar bed, regelmatig eten)
M = Matig in voeding die roofbouw pleegt: alcohol, koffie, snacks, verzadigde vetten
O = Opgeruimde levenshouding, opgewekt zijn
N = Niet te lang binnen blijven Ga elke dag naar buiten (vit D)
E = Essentiële opbouwende stoffen nemen zoals: omega 3 vetzuren, tarwekiemen, peulvruchten, noten, zaden, volle granen, vette vis, ei.
N = Negentig minuten bewegen per dag.
Meer lezen over hormonen.