Menopauze en libidoverlies

Veel vrouwen ervaren het verlies van hun libido als een grote schok. Schijnbaar is daar niet voldoende over bekend. Natuurlijk staat libidoverlies wel in het rijtje van de klachten die bij de menopauze horen, maar op de bekende overgang-forums is weinig zichtbaar over dat libidoverlies en staat het vaak weggestopt onder een ander item. Veel vrouwen die altijd seksueel waren, ervaren dit plotselinge verlies van hun seksualiteit dus als een totale schok, omdat ze er niet op voorbereid zijn.Biologie

Veel mannen zijn op oudere leeftijd nog wel seksueel actief, omdat ze nog steeds de lust ervaren, Berlusconi is een goed(?) voorbeeld....Veel vrouwen denken dus dat zij ook de seksuele lust zullen blijven behouden, maar niets in minder waar. Biologisch is dat heel eenvoudig te verklaren. Mannen zijn in staat om tot hoge leeftijd kinderen te verwekken, dus zullen zij ook de lusthormonen behouden. Vrouwen raken na de overgang hun vruchtbaarheid kwijt, de eierstokken sterven af en verdwijnen en daarmee ook de sekshormonen. Er verandert daardoor plotseling veel, vrouwen raken hun lust kwijt en wat vroeger het lichaam uit zichzelf deed, moet je nu met je hoofd doen.

Verschillen

Natuurlijk zullen er ook genoeg vrouwen zijn die dit libidoverlies niet als dramatisch ervaren. Die verschillen tussen vrouwen bestaan ook al in de nog vruchtbare periode. Je hebt vrouwen die niet erg seksueel zijn en je hebt vrouwen voor wie de seksualiteit wel een grote plaats in hun leven inneemt. Voor de vrouwen die toch al niet zo seksueel waren is dat libidoverlies dus ook geen schok. Zij zijn het die de "testosteron-vrouwen" aanraden om na de menopauze maar genoegen te nemen met knuffelen en intimiteit. Voor een vrouw voor wie de seksualiteit altijd wel een bron en motor van levensenergie was, is dat advies echter waardeloos. Alsof zij voorheen ook niet kon genieten van intimiteit en knuffelen....wat deze vrouw mist is de passie, de lust, de opwinding, kortom de bron van energie en levenslust die haar sexualiteit haar gaf. Na de menopauze lees je liever een boek, omdat sex iets uit een ver verleden lijkt. Je probeert nog enigzins op je herinneringen terug te vallen om nog iets van de oude passie tevoorschijn te toveren.

Wetenschap

De wetenschap lijkt ook wakker te worden. Richtte de wetenschap zich voorheen vooral op de lust of erectieproblemen van de man, nu gaan de onderzoekers beseffen dat ook vrouwen lijden onder een seksloos leven, terwijl ze daar helemaal nog niet aan toe zijn. Veel vrouwen van boven de vijftig staan nog volop in het leven, gaan nieuwe relaties aan, soms zelfs met jongere mannen en ervaren dat plotselinge libidoverlies als een groot rouwproces. Langzamerhand verschijnen er middelen op de markt die kunnen helpen om het verlies draaglijk te maken. Dream Cream is een voorbeeld van een creme die helpt om de bloedtoevoer naar de clitoris te stimuleren. Na de menopauze ervaren veel vrouwen namelijk een verlies van gevoel in de clitoris en minder heftige orgasmes. Een creme op basis van l'arginine kan wel helpen, maar het is niet altijd de oplossing voor het verlies van lust. Onlangs is Intrinsa op de markt gekomen, waarmee een begin is gemaakt met de ontwikkeling van lustverhogende middelen voor vrouwen. Hoe dan ook, het blijft een begin en veel meer onderzoek is nodig. De generatie vrouwen die nu in de menopauze zit, is de eerste generatie die het libidoverlies niet meer accepteert. De volgende generaties zelfbewuste vrouwen die nog in de menopauze gaan komen zullen zeker ook langer seksueel aktief willen zijn en nog veel meer aktief gaan zoeken naar oplossingen. Meer lezen over libidoverlies vrouwen.

3 opmerkingen:

Stephanie zei

Heeft iemand ervaringen met Intrinsa? Ik ben er erg benieuwd naar!

Anoniem zei

Beste Stephanie, ik heb er geen ervaring mee, maar probeer eens Daminia. Verkrijgbaar bij bijvoorbeeld De Tuinen.

Anoniem zei

Er is mij sterk afgeraden door een mama care verpleegkundige om hormonen te gebruiken om mijn. probleem op te lossen . ( ik had borstkanker twee keer) Ik vind het wel erg belangrijk om weer meer libido te hebben en fijner te kunnen vrijen . Mijn slijmvliezen hebben ook duidelijk moeten inleveren , wat vrijen zelfs pijnlijk maakt . De vraag is wat kan ik zonder hormonen te gebruiken nog doen ?